نوکیای فنلاندی به همراه شرکتهای ژاپنی NTT Docomo و NTT اعلام کردند که به دو نقطه عطف تکنولوژیکی کلیدی در مسیر سیستمهای 6G آینده دست یافته اند.
نوکیا گفت که اولین نقطه عطف فناوری، پیاده سازی هوش مصنوعی (AI) و یادگیری ماشینی (ML) در رابط هوای رادیویی است که به طور موثر به رادیوهای 6G توانایی یادگیری را میدهد. وی افزود، دومین مورد استفاده از طیف جدید زیر تراهرتز (sub-THz) برای افزایش ظرفیت شبکه است.
شرکتهای درگیر خاطرنشان کردند که این فناوریها میتوانند راه را برای تجربههای فراجهانی جدید و واقعیت توسعهیافته (XR) و نسل جدیدی از برنامههای کاربردی تلفن همراه هموار کنند. این شرکتها هر دو فناوری را به عنوان اثبات مفهومی در آزمایشگاههای نوکیا بل در اشتوتگارت، آلمان پیادهسازی کردهاند.
محققان Nokia Bell Labs، Docomo و NTT با جفت کردن یک شکل موج یادگیری مبتنی بر هوش مصنوعی در یک فرستنده با یک گیرنده یادگیری عمیق، توانستند یک رابط هوای یادگیری طراحی و پیادهسازی کنند که دادهها را به طور کارآمد در سناریوهای مختلف ارسال میکند.
آنها گفتند که این پیاده سازی مبتنی بر هوش مصنوعی به طور قابل توجهی سربار سیگنال را کاهش می دهد و تا 30 درصد بهبودی در توان تولید ایجاد میکند.
علاوه بر این، رابط هوایی بومی هوش مصنوعی به شبکههای 6G انعطافپذیری میدهد تا با نوع اتصال مورد نیاز یک برنامه، دستگاه یا کاربر سازگار شوند. به عنوان مثال، یک شبکه در یک کارخانه را می توان در یک لحظه برای حسگرهای صنعتی بهینه کرد و سپس برای سیستمهای رباتیک یا نظارت تصویری مجددا پیکربندی کرد.
همچنین تاکید کردند که باندهای فرعی تراهرتز به دلیل ویژگیهای انتشارشان هرگز برای استفاده سلولی تعیین نشدهاند، اما تکنیکهای جدیدی مانند شکلدهی پرتو میتواند این فرکانسها را برای شبکههای 6G آینده باز کند.
این فرکانسهای بالاتر برای سنجش رادیویی با دقت بالا مناسب هستند، که احتمالاً یکی دیگر از ویژگیهای کلیدی 6G خواهد بود. محققان این سه شرکت در اثبات مفهوم خود توانستند اتصال 25 گیگابیت بر ثانیه را در یک جریان 256QAM در فرکانس حامل 144 گیگاهرتز با استفاده از شکل دهی پرتو نشان دهند.
نوکیا، دوکومو و NTT ابتدا همکاری 6G خود را در ژوئن 2022 با هدف تعریف مشترک و توسعه فناوریهای کلیدی برای سیستمهای 6G آینده راه اندازی کردند.
انتظار میرود خدمات تجاری 6G در سال 2030 راه اندازی شود. فناوریهای 6G هنوز استاندارد نشدهاند.
تاکهیرو ناکامورا، معمار ارشد فناوری در NTT Docomo، گفت: "از طریق همکاری، ما همچنان به ایجاد فناوریهای نوآورانه 6G و کمک به استانداردسازی و تجاری سازی جهانی 6G ادامه می دهیم."
برای عصر 6G، ما از ارتباطات به عنوان نقطه شروع استفاده میکنیم. شبکهها فکر میکنند، حس میکنند و عمل میکنند و به نقطه پیوندی تبدیل میشوند که واقعیتهای دیجیتال و فیزیکی ما را پل میکند. پیتر وتر، رئیس Bell Labs Core Research در نوکیا، گفت: Docomo و NTT چشم انداز 6G ما را به اشتراک میگذارند و ما با هم در حال انجام تحقیقات اساسی هستیم که به آن آینده روح می بخشد.
در ژوئن سال گذشته، NTT DoCoMo، Fujitsu و NEC آزمایشهای مشترک 6G را اعلام کردند و آزمایشهای داخلی برای امسال برنامهریزی شده است و پس از آن در مارس 2023 آزمایشهایی در فضای باز انجام میشود.
به طور خاص، دوکومو و فوجیتسو قصد دارند فناوریهای بیسیم 6G را برای ارتباطات زیر تراهرتز با استفاده از باندهای 100 گیگاهرتز و 300 گیگاهرتز ایجاد کنند. یک فناوری حیاتی در اینجا MIMO توزیع شده است که به چندین آنتن موج زیر تراهرتزی اشاره دارد که برای انتشار همزمان امواج رادیویی از چندین جهت به یک پایانه گیرنده پراکنده شده اند.
دیدگاه خود را بنویسید